Hakkımızda

Bolu VetPati Veterinerlik Olarak Görevimizin sadece minik dostlarımızın tedavisini sağlamak olmadığının farkındayız, aynı zamanda onlara daha kaliteli ve uzun bir yaşam sunmak için de elimizden geleni yapmaktayız.

İletişim Bilgileri

Bolu 7/24 Açık Nöbetçi Veteriner

Kedi ve Köpeklerde Aşı Takvimi | Bolu VetPati Veteriner Kliniği | Hayvan Hastanesi ☎️ 0544 374 18 16
Kedi ve Köpeklerde Aşı Takvimi

Kedi ve Köpeklerde Aşı Takvimi

Aşılar vücutta hem doğal hem de kazanılmış bağışıklığı uyarır. Bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde en etkili yöntem aşılama olarak bilinmektedir. Doğumdan sonra belli bir süre yavru, anneden plasenta, kolostrum ve anne sütü ile almış olduğu antikorlar ile korunmuş olsada bağışıklık uzun süreli değildir ve yavru çok kısa sürede dış etkenlere açık ve savunmasız bir hale gelecektir. Sevimli dostlarımızda, oluşturulması hedeflenen aktif bağışıklık için aşının belli aralıklarla birkaç kez uygulanması gerekir.

Aşılama, enfeksiyöz hastalıkların önlenmesindeki en güvenli yollardan birisi olup, küçük hayvan hekimliğinde uygulanan en yaygın prosedürlerdendir.Köpek ve kedi aşı takvimi 45 günlükte başlar. Yavruların anne sütünden aldıkları bağışıklık hücreleri 45 güne kadar korur. Bu süre bitiminden itibaren vücut bağışıklığı aşılar ile oluşturulur.

Aşılar yalnızca sağlıklı hayvanlara uygulanmalıdır.

Aşılama programına başlamadan önce, yavru kedi ve köpeklerin plasenta yoluyla ve emzirme döneminde anneden aldığı iç parazitlerden ve üzerindeki dış parazitlerden arındırılması gerekmektedir.

Kliniğimize gelen dostlarımızın hasta kayıt programımızda kayıtları oluşturulur, tecrübeli hekimlerimiz tarafından genel muayeneleri yapılır ve dostlarımıza uygun aşı takvimi oluşturularak aşı uygulamalarına başlanır.

Hasta kaydı ve aşılamalar ile birlikte minik dostlarımıza sağlık karneleri (Pet Pasaport) çıkartılır ve aşılama zamanları tarafımızca takip edilerek hasta sahiplerine bilgilendirmeleri yapılır.

Kedi İç parazit:

Askaritler, kamçılı kurtlar,kancalı kurtlar ve şeritlerden koruma amaçlı yapılmaktadır.

Yavrularda ilk uygulama 1,5 ila 2 hafta ara ile 3 doz uygulanmalıdır. Ardından 2 ay ara ile düzenli olarak devamlı uygulanmalıdır.

Kedi Dış Parazit:

Pire ve keneye karşı koruma amaçlı yapılmaktadır. Düzenli olarak 2 ayda bir uygulama yapılmalıdır.

Kedi Karma Aşısı:

Feline Panleukopenia, Feline Rhinotracheitis Feline Calicivirus ‘e karşı koruma sağlar.

 • Yavruluk döneminde 21 gün ara ile 2 doz şeklinde uygulanır. Takip eden senelerde ise her sene 1 doz olarak uygulanmaktadır.

Lösemi Aşısı:

Feline Leukemia FeLV (kedi lösemisi)’ne karşı korumak amaçlı yapılan bir aşıdır.

Yavruluk döneminde 21 gün ara ile 2 doz uygulanır. Takip eden senelerde ise her srne 1 doz olarak uygulanmaktadır.

Kliniğimizde ilk Lösemi aşısı öncesi kontrol ve minik dostumuzu korumak amaçlı Hemogram kan testi ve FIV/FeLV kit testi yapılmaktadır. Bu testlerin yapılma amacı son yıllarda Feline Leukemia taşıyıcısı kedi sayısının artmış olması ve bu hastalığın oldukça gizli seyreden bir hastalık olmasıdır.Hemogram kan testi sonucunda dostumuz sağlıklı, FIV/FeLV kit testi sonucu da negatif ise minik dostumuza Lösemi aşı uygulamasını yapmaktayız.

Kedi Kuduz Aşısı:

Kuduz hastalığından korumak amaçlı yapılan bir aşı uygulamasıdır.

Kuduz hastalığı zoonoz(hayvandan insana bulaşan) bir hastalıktır. Bu nedenle Kuduz aşısı yavruluğun 3 ila 3,5 aylık döneminden itibaren düzenli olarak her sene 1 doz uygulama şeklinde yapılmaktadır.

Köpek Aşı Takvimi ve Aşıları

Köpek İç parazit:

 • Askaritler, kamçılı kurtlar,kancalı kurtlar ve şeritlerden koruma amaçlı yapılmaktadır.

 • Yavrularda ilk uygulama 1,5 ila 2 hafta ara ile 3 doz uygulanmalıdır. Ardından 2 ay ara ile düzenli olarak devamlı uygulanmalıdır.

Köpek Dış Parazit:

 • Pire ve keneye karşı koruma amaçlı yapılmaktadır. Düzenli olarak 2 ayda bir uygulama yapılmalıdır.

Köpek Karma Aşısı:

Distemper (Gençlik hastalığı), İnfectious Canine Hepatitis, Parvovirüs (Kanlı ishal), Parainfluenza, Leptospirozis’e karşı koruma amaçlı uygulanan bir aşıdır.

 • Yavruluk döneminde 21 gün ara ile 2 doz uygulanır. Takip eden senelerde her yıl 1 doz tekrar uygulaması yapılmaktadır.

Bronchine Aşı:

 • Bordatella Bronchiseptica (Kennel Cough) hastalığına karşı koruma amaçlı uygulanan bir aşıdır

 • Yavruluk döneminde 21 gün ara ile 2 doz uygulanır. Takip eden senelerde her yıl 1 doz tekrar uygulaması yapılmaktadır.

Puppy DP Aşısı:

 • Distemper(Gençlik hastalığı), Parvoviral(kanlı ishal) hastalıklarına karşı koruma amaçlı uygulanan bir aşıdır.

 • Bu aşı yaş olarak 5’li karma aşısı için uygun olmayan ya da çevre ve yapısal anlamda bu hastalıklara yakalanma riski taşıyan (Rotw. ırklarının Distemper’a yakalanma riskinin diğer ırklara göre daha yüksek olması.. vb.

) yavrulara Karma aşısı öncesi korumayı arttırmak amaçlı uygulanmaktadır.

 • 4 haftayı dolduran yavrulara uygulanmaktadır.

Lyme Aşısı:

 • Kene yoluyla bulaşan Borrelia isimli bakteriye karşı koruma amaçlı uygulanan bir aşıdır.

 • Borrelia bakterisinin sebep olduğu Lyme hastalığı zoonozdur(hayvandan insana bulaşır). Bu nedenle yavruluk döneminde 21 gün ara ile 2 doz uygulanır. Takip eden senelerde her yıl 1 doz tekrar uygulaması yapılmaktadır.

Köpek Kuduz Aşısı:

 • Kuduz hastalığından korumak amaçlı yapılan bir aşı uygulamasıdır.

 • Kuduz hastalığı zoonoz (hayvandan insana bulaşan) bir hastalıktır. Bu nedenle Kuduz aşısı yavruluğun 3 ila 3,5 aylık döneminden itibaren düzenli olarak her sene 1 doz uygulama şeklinde yapılmaktadır.

Aşı öncesi muayene

Hekimlerimiz ilk aşılamalar öncesi olası belirti vermeyen ve aşılama ile kötüye gidebilecek hastalıklar için aşılama öncesi fiziksel muayeneyi ve kan analizi yapmayı önemsemektedirler. Olası gebelik şüphesinde, herhangi bir enfeksiyona maruz kalma, antibiyotik kullanımı gibi durumlarda aşı önerilmemekte ve yapılmamaktadır. İlk muayene sonrasında kan sonuçları, aşılamaya engel olabilecek bağışıklık durumu, hastanın aşıya hazır olup olmadığı değerlendirilir. Parazit uygulamaları yapılır ve yaklaşık 10 gün sonrasında ilk aşılarına başlamak üzere sizlerle randevulaşılır.

Bu nedenle bir köpeğin gebe olup olmadığını ilk günlerde dışardan bakarak anlamak zordur. Köpeklerde hamileliğin en net belirtisi bulantı, kusma ve karın şişliğidir. Ultrason ise hamileliği tespit etmenin en sağlam yoludur. Bu sebeple çiftleşme sonrası 1-2 hafta bekleyip hekiminize başvurmanız sevgili dostlarınız için en güvenilir yol olacaktır.

Köpeklerde önerilen aşı takvimi

1-) Köpek Corona İlk Aşısı 6. Hafta (Corona Vİrus)

2-) Köpek Karma İlk Aşısı 7. Hafta (Distemper – Hepatitis Contagiosa Canis – Parvovirus – Parainfluenza – Leptospira)

3-) Köpek Corona 2. Aşısı 9. Hafta (Corana Virus) RAPEL

4-) Köpek Karma 2. Aşısı 10. Hafta RAPEL

5-) Köpek Bronchine İlk Aşısı 12. Hafta (Bordotella Bronchiseptica – Kennel Cough – Öksürük)

6-) Köpek Bronchine 2. Aşısı 15. Hafta RAPEL

7-) Kuduz Aşısı tek doz 18-19. Hafta

Kedilerde önerilen aşı takvimi

1-) Kedi Karma İlk Aşısı 8. Hafta (Panlökopeni – Calicivirus – Herpesvirus)

2-) Kedi Leukemia İlk Aşısı 10. Hafta

3-) Kedi Karma 2. Aşısı 11. Hafta RAPEL

4-) Kedi Leukemia 2. Aşısı 13. Hafta RAPEL

5-) Kuduz Aşısı tek doz 16-18. Hafta

** Bu aşıların tekrarları her sene tek doz olarak yapılmaktadır.

*** Veteriner Hekim kontrolünde ve oluşabilecek hastalıklar sebebi ile hastanın durumuna göre süreler değişebilir.